20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATEAbrogarea e o capcana! Un fost judecator CCR explica smecheria prin care...

Abrogarea e o capcana! Un fost judecator CCR explica smecheria prin care Guvernul vrea sa tina in vigoare OUG 13/2017!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Pentru a linisti putin sutele de mii de romani care au iesit in strada, premierul Grindeanu a anunţat sâmbătă seară că Guvernul va căuta calea legală ca actul normativ să nu intre în vigoare menţionând două soluţii: abrogarea sau prorogarea. Dacă se abrogă, actul normativ e desfiinţat, dacă se prorogă rămâne în picioare doar că se amână termenul de intrare în vigoare. Tudorel Toader, fost judecător al Curţii Constituţionale, susţine însă că OUG poate fi abrogat, de autoritatea emitentă în perioada cuprinsă între publicarea în Monitorul oficial şi data prevăzută pentru intrarea în vigoare.

„Potrivit art. I pct.(4) alin.(11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61 din 3 iunie 2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 9 iunie 2009, „În situaţii temeinic justificate, prin excepţie de la prevederile alin. (1), actele normative de importanţă şi complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiţia ca intervenţiile propuse să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Fostul judecător dă exemplul legii nr. 301/2004 – Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, precum şi  a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificările ulterioare, au fost abrogate, înainte de intrarea în vigoare, prin art. 446 din Legea nr. 286/2009, privind noul Cod penal, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 510 din 24 iulie 2009.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, sâmbătă seară, că Guvernul se va întâlni duminică într-o şedinţă extraordinară pentru a găsi „calea legală – abrogare, prorogare” ca ordonanţa de modificare a codurilor penale să nu intre în vigoare. „Nu vreau să dezbinăm România. (…) Mâine, vom face o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este…Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar”, a spus Grindeanu.

 

Ultimele stiri