15 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATECulturaDe ce painea vine de la Dumnezeu si nu se ARUNCA niciodata!

De ce painea vine de la Dumnezeu si nu se ARUNCA niciodata!

in:

Stiri pe acelasi subiect

”Painea noastra cea de toate zilele” face parte din hrana zilnica de mii de ani. Nutritionistul Marius Calinici spune ca, pe teritoriul locuit acum de romani, principala cereala cultivata era meiul, o cereala nepanificabila, din care se obtinea terciul, scrie adevarul.ro.

paine”Se cultiva meiul pentru ca este o cereala cu perioada de vegetatie scurta, ce se putea semana primavara tarziu si se cocea vara devreme. Se potrivea conditiilor istorice de atunci”, explica acesta.

In traditia populara, aluaturile rituale, folosite in biserica, intra exclusiv in sarcina femeilor pure, adica a celor care nu au raporturi sexuale: femeile batrane si vaduvele.

”Murdaria, receptata ca opusa nu doar fizic, ci si simbolic, puritatii, provine, intr-o mare masura, din manifestarea sexualitatii”, explica etnologul Camelia Burghele, apreciind ca aceasta conditionare morala este conectata, la nivelul mentalitatii folclorice, la capacitatea acelei femei pure de a ordona lumea, de a reintegra lucrurile in armonia arhetipala, sau, altfel spus, la eficacitatea actului ritual benefic.

Camelia Burghele spune ca acesta este unul dintre putinele momente in care marca de reprezentativitate este atribuita femeii: ea este cea care duce prescurile la biserica in numele intregii familii si ea este cea care se roaga pentru toata familia.

”Practica de a face prescuri doar femeile vaduve, deci caste, fara barbat, batrane, „iertate”, este cvasigenerala, chiar daca pana si in comunitatile cele mai conservatoare se profileaza renuntarea la aceasta indicatie rituala, in favoarea unui pragmatism acceptat: prescurile se fac la brutarie, de unde pot fi cumparate foarte usor”, completeaza ea.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri